fbpx
Passage Festival logo Passage Festival logo

SPEAK 2019

SPEAK 2019/ Samtal och självkritiska reflektioner i tre frisörsalonger

PASSAGE Festivalen i Helsingör inleds torsdag, fredag och lördag med självkritiska reflektioner och samtal i tre olika frisörsalonger kl. 11 på morgonen. Se program nedenfor

Samtalen leds av den tysk-franska filosofen GUILLAUME PAOLI i samarbete med den svenska aktivisten AMERICA VERA-ZAVALA.

GUILLAUME PAOLI är aktuell med den kritikerrosade boken ”Die lange Nacht der Metamophose”, som är en analys av gentrifieringen av vår kultur. Samtalen handlar om vår kulturs uppdelning mellan de som deltar i samhälls-och kulturlivet och de som inte gör det. Klyftan mellan rika och fattiga, mellan veganer och Trump-väljare.

Under de senaste årtiondena har kulturlivet genomgått en stor förändring. Från att vara en relativt fri och oberoende del av samhället och marknaden, har kulturlivet, och framförallt festivalerna, bevisat kulturens ökande värde för resten av samhället. Samtidigt har det blivit svårare och svårare för den autonoma och oberoende konsten att legitimera sig. Är festivalerna verkligen befrämjande för den konstnärliga produktionen eller är de snarare motsatsen?

 

AMERICA VERA-ZAVALA är moderator för ett möte mellan festivalens kvinnliga konstnärer och publiken, där feministiska konstnärliga strategier i det offentliga rummet belyses.

Guillaume Paoli(*1959) är en tysk-fransk filosof, bosatt i Berlin. Han har bland annat arbetat med Leipzig Teater och varit ansvarig för Den Röda Salongen på Volksbühbne, Berlin, där han också varit en markant röst i debatten om uppsägningen av Frank Castorf år 2015. Hans senaste bok ”Die Lange Nacht der Metamorphose” (2017) handlar om gentrifieringen av vår kultur och är en analys av den europeiska kulturens hotande kollaps i mötet med nyliberalismen. I augusti, 2019, släpps boken han just nu arbetar på, som handlar om Gula västarna i Frankrike, och är en analys av vad som händer när osynliga grupper i samhället plötsligt uppmärksammas.

 

America Vera-Zavala(*1976) är en rumänsk/chilensk/svensk aktivist, feminist, författare, dramaturg och debattör, bosatt i Sverige. Vera-Zavala har bland annat varit starkt engagerad i den svenska samhällsdebatten och skrev år 2003 en bok om involverande demokrati. Hon har publicerat flera teaterstycken sedan hon år 2006 blev inbjuden att skriva ett teaterstycke för Lars Norén som var ledare av RiksDrama. Hon är känd som en markant röst i den svenska politiska debatten, där hon har manifesterat sig som en av vänsterns och feminismens starkaste debattörer.

speak program

TORSDAG 1. AUG
11:00 SALON 2000, Sudergade 1A

FREDAG 2. AUG
11:00 SALON QUIST, Sct. Olaigade 29

LØRDAG 3. AUG
11:00 YOUNG HAIR, Sct Olai Gade 43

 

14:00 FEMINISTISKE KUNSTSTRATEGIER

STED – se www.passagefestival.nu

 

Guillaume Paoli (*1959) er tysk-fransk filosof, bosat i Berlin.

Han har blandt andet været tilknyttet Leipzig Teater og har stået for De Røde Saloner på Volksbühne i Berlin, hvor han også har været en markant stemme i debatten om fyringen af Frank Castorf i 2015. Hans seneste bog ”Die Lange Nacht der Metamorphose” (2017) beskæftiger sig med gentrificeringen af vores kultur og er en analyse af den europæiske kulturs truende kollaps i mødet med neoliberalismen. Han arbejder på en bog om de gule veste i Frankrig som udkommer august 2019, hvor han præsenterer en indgående analyse af hvad der sker når usynlige grupper i samfundet pludselig kommer til syne.

America Vera-Zavala (*1976) er rumænsk/chilensk/ svensk aktivist, feminist, forfatter, dramatiker og debattør, bosidende i Sverige.

Vera-Zavala har bl.a. skrevet en bog om deltagende demokrati i 2003 og været stærkt engageret i samfundsdebatten i Sverige. I 2006 blev hun inviteret til at skrive et teaterstykke for Lars Norén, der var leder af RiksDrama og siden har hun publiceret flere teaterstykker. Hun er kendt som en markant stemme i den svenske politiske debat, hvor hun har manifesteret sig som en af venstrefløjens og feminismens allerstærkeste debatører.