Passage Festival logo Passage Festival logo

Om PASSAGE Festival

Välkommen till PASSAGE Festival 2019

PASSAGE arrangeras av Dunkers Kulturhus och Helsingörs Teater. Festivalen är norra Europas största internationella och transnationella gatuteaterfestival.

PASSAGE Festivalen har alltid varit ett möte mellan det lokala och det internationella. Mellan människor som är här just nu, när det händer. Mellan stadens invånare och ambitiösa konstnärer.

Offentliga festivalers kraft är detta möte, som inte bara kan bryta förutfattade meningar om staden, utan även ge nya och oväntade perspektiv på en plats eller oss själva.

Gatuteater talar inte till en specifik publik, utan till alla. PASSAGE Festivalen har i många år följt denna strategi genom att presentera gatuteater i välgörande bostadsområden för danskar, migranter och yktingar, barn såväl som vuxna. I år kommer festivalen även till vårdhemmen för de äldre invånarna, som blir fler och fler.

Claudia Castellucci, som har skrivit texten till La Vita Nuova, av Romeo Castellucci, skrev för nästan 30 år sedan att det till viss del handlar om att “dra djuret in i stadens hjärta”. På många sätt kan det ses som ett motto för PASSAGE-teamets arbete: att ge det oväntade och levande tillbaka till staden, till både Helsingör och Helsingborg, som, likt

många andra städer, påverkas av kapitalis- mens eller kommersialismens eller nylibera- lismens effekter. PASSAGE 2019 presenterar en mängd konstnärer som antingen förhåller sig till, eller utgår från detta tema.

Nyheten för i år är att vi med programmet SPEAK kommer ge både konstnärer, publik och invånare möjlighet att re ektera, inte bara över festivalens föreställningar, utan också över själva festivalen, staden och sam- hället.

SPEAKs kritiska röster är den svenska drama- tikern och aktivisten, America Vera-Zavala, och den fransk-tyska losofen, Guillaume Paoli, som för några år sedan gav ut boken ”Die lange Nacht der Metamorphose”. De bjuder in oss alla till Helsingörs frisörsalonger för att delta i samtal om konst, samhälle och Helsingör.

Och så ser vi såklart fram emot att visa er en rad internationella gatuteaterföreställningar i världsklass, för hela familjen! Från morgon till kväll, i gator, bakgårdar och på kajer och torg i Helsingör och Helsingborg.

Dunkers Kulturhus
Kungsgatan  11
252 21 Helsingborg
+46 42 107400

www.dunkerskulturhus.se

 

Helsingør Teater
Havnepladsen 1
3000 Helsingør
+45 53 86 08 11

info@helsingor-teater.dk

www.helsingor-teater.dk